Meritint kutsub
Meritint - mis kala see on?
Meritint (Osmerus eperlanus eperlanus; ingl European smel), tintlaste (Osmeridae) sugukonda tindi perekonda kuuluv lõheline. Elutseb Lääne- ja Põhjamere ning Laadoga ja Äänisjärve vesikonnas. Pikkus kuni 46 cm (enamasti kuni 25 cm), mass enam kui 200 g. Keha sihvakas, selja- ja sabauime vahel kiireta rasvauim (lõhelistele tunnuslik). Suu suhteliselt suur. Pulmarüüs isaste soomustel palju köbrukesi. Selg rohekas või oliivkollakas, külgedel lai hõbejas vööt. Kõhupool valge. Toorel kalal on tugev värsket kurki meenutav lõhn.
Suguküpseks saab 3–4-aastaselt, olles 16–18 cm pikkune. Kudema rändab varakevadel jõgede suudmealale ja alamjooksule.
Peipsis ja Võrtsjärves elutseb meritindi kääbusvorm peipsi tint (Osmerus eperlanus eperlanus morpha spirinchus), kes kasvab kuni 15 cm pikkuseks ja saab suguküpseks 1–2-aastaselt.
Meritint elutseb arvukamalt Pärnu lahes, esineb ka Soome lahe idaosas. Tähtsaimad koelmud on Pärnu jões. 2010 püüti Eestis meritinti 452,3 tonni, sellest rannapüügina 417,3 tonni.


Pärnu ja meritint
Festivali saamislugu ehk miks festival just Pärnus?
Meritint elutseb arvukamalt Pärnu lahes, esineb ka Soome lahe idaosas. Tähtsaimad koelmud on Pärnu jões. 2010 püüti Eestis meritinti 452,3 tonni, sellest rannapüügina 417,3 tonni.
Millal ja kust kohast osta?
Meritinti saab osta Pärnumaa erinevatest sadamatest otse kohalike kalurite käest, kui ka edasimüüjatelt Pärnu Turu kalasaalis ning erinevatest kala lettidest üle Pärnu.


Meritindi valmistamine
Praetud meritint
Koostisosad –
- 1kg värsket meritinti
- 1-2 tl soola
- 1dl rukkijahu (rukkiroovijahu või nisujahu)
- praadimiseks õli
Tegevuskäik
Puhasta kalad: lõika pea ära, tõmba noaga kõhuserv lahti ja eemalda sisikond. Kuikalal on sees mari (sageli on), siis selle võid sisse jätta ja koos kalaga ära praadida.
Teise võimalusena kogu kõigist kalakestest mari eraldi kaussi ja prae see lõpuks pannil pätsina läbi, saad suurepärase hõrgutise. Puista suuremale taldrikule rukkijahu ja maitsesta see soolaga. Kuumuta pannil õli. Pöörita kalu rukkijahus, nii et nad on igast küljest jahused. Prae pannil kuldseks, selleks kulub ligikaudu 5 minutit ühelt, 5 teiselt poolt. Keskmise suurusega pannil praadides saad 3 pannitäit kalu.
Allikas : Mari-Liis Ilover toidublogi